Sunar Şirketler Grubu CEO’su Hasan A. Özkan, kuruluşla başlayan Ar-Ge kültürünün 2018’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayladığı Sunar Mısır Ar-Ge Merkezi ile taçlandırdığını söyledi. Özkan, “Ar-Ge Merkezimiz tüm şirketlerimiz için katma değer yükselten, yurtiçinde üretilmeyen ithal ürünleri ikame etmek için aralıksız çalışıyor” dedi.
Gıda, hayvancılık, tekstil, inşaat, kağıt, kimya gibi onlarca sektöre yönelik üretim yapan Sunar Şirketler Grubu’nun Ar-Ge Merkezi, başarılı projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Sunar Şirketler Grubu CEO’su Hasan A. Özkan, Ar-Ge’ye sektör standartlarının çok üzerinde yatırım yaptıklarını ve bu yatırımların sonuçlarını da yenilikçi ürünlerle aldıklarını belirterek, “Grup olarak belirlediğimiz temel politika, Türkiye’de üretimi olmayan, dışa bağımlı olduğumuz katma değeri yüksek yeni ürünler üreterek, ithalat kaynaklı cari açığın yerli ve milli üretimle kapanmasına katkı sağlamak… Bugüne dek ülkemizde ilkleri ürettik, aynı anlayışla yolumuza devam ediyoruz” dedi.
NİŞASTADAN BİYOPOLİMER
Sunar’ın her şirketinde Ar-Ge projeleri üzerinde çalışmaların kesintisiz devam ettiğini belirten Özkan, en genç şirketimiz Sunar NP, Türkiye’nin ilk ve tek biyobozunur termoplastik nişastasını ve biyopolimerini üretmeyi başardı. Ambalajdan tarıma kadar birçok alan için doğa dostu yenilikçi bir ürün olan nişasta bazlı biyopolimerimizi, seralarda örtü, toprakta ise hızlı çözünebildiği için gübre olarak görmek hepimizi gururlandırıyor. Özellikle, biyobozunur alışveriş poşetlerinde oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip olan nişasta bazlı biyopolimerlerin, doğa ve çevre hassasiyetinin arttığı bu süreçte, daha geniş kullanım alanlarına hitap etmesi ve pazarının hızlı bir biçimde büyümesi öngörülmektedir.” dedi.
AR-GE’YLE YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNLER
Grup olarak ihracat yapılan ülke sayısının 100’ü aştığını belirten Özkan, direkt ihracatını yaptığımız ana ürünlerin yanı sıra birçok endüstri için üretilen ara ürünler ile de ihracatçımıza dünya arenasında rekabet üstünlüğü sağlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Bugün diş macunu gazete para, dondurma, diyabetik tatlı, beton katkı maddesi gibi yüzlerce ürünün içeriğinde Sunar Mısır tesislerinde üretilen ürünlerin olduğunu belirten Özkan, “Tüm bu ürünlerin ortaya çıkmasının ilk aşaması Ar-Ge Merkezi’mizden geçiyor. Kurucumuz Nuri Çomu ve Şeref Başkanımız Hüseyin Nuri Çomu’nun Ar-Ge ve girişim odaklı vizyonu doğrultusunda yaptığımız ihracatlarla ülkemize döviz kazandırırken, ekonomimizin en önemli sorunu cari açığın kapatılması çabasına da katkı koyuyoruz” diye konuştu.
Tarladan aldığımız yağlı tohumları modern teknolojiyle işleyip son tüketiciye sıvı yağı olarak ulaştıran Türkiye’deki az sayıdaki entegre tesislerden birine sahip olan Sunar Şirketler Grubu’nda toprağa ve doğaya saygı çerçevesinde tarımsal yatırımların da yapıldığını belirten Özkan, grupta sanayi tesislerinin yanı sıra 80 bin adet ağaçla hem kurutulmuş hem de yaş meyve üretildiğine dikkat çekti.
100 ÜLKEDE MİLYONLARCA TÜKETİCİ
Çevre, ekonomi ve sosyal alanlardaki tüm faaliyetlerinde sürdürülebilirlik olgusuyla faaliyetlerini devam ettiren Sunar Şirketler Grubu, 6 şirketiyle 1000’e yakın doğrudan istihdamı, 2,5 milyar liralık cirosuyla, İSO 500 ve TİM 1000’de ki şirketleriyle Türkiye’ye ‘ilk’leri kazandırıyor. Avrupa ve Türkiye’nin tarladan rafa ilk ‘Sürdürülebilir Ayçiçeği Yağı Tarımı’ uygulamasında 5 yılı geride bırakan Sunar’ın markaları tüm dünyada milyonlarca tüketiciyle buluşuyor. En önemli atılımlarını yenilikçi projeleriyle gerçekleştiren Sunar, sektöründe ilk olan Ar-Ge Merkezi’nde alanında uzman ve tecrübeli kimya ve gıda mühendisleri ile araştırmacıları istihdam ediliyor. Grup, Ar-Ge Merkezi’ni stratejik yatırımlarla, son teknoloji ile donatılmış modern laboratuvarıyla, teknik altyapısıyla ve alanında uzman kadrosu ile desteklemeye devam ediyor.